Hopp til innhold Hopp til bunntekst

TAPETSERING AV KULTUHISTORISKE TAPETER FRA NORSK ARV

Slik forbereder man seg

Overflater skal være rene, tørre, faste og godt forankret. Tapetrester fjernes hvis de ikke er av en slik karakter at de skal bevares. En bevarer de ved å legge noe over som det nye tapetet legges på. Da har man bevart historien i veggen. Alle malte flater vaskes/mattes , de må være tørre og støvfrie. Overflaten må være sparklet og alle ujevnheter må fjernes. Det kan med fordel grunnes med bunnfarge. Forlim alle sparklede flekker da de vil trekke litt lim hvis det ikke er grunnet. Bruk anbefalt lim. Pass på temperaturen i rommet. Veggene bør ikke være kaldere enn 18 grader fordi det kan medføre bobler og forlenge tørketiden.

Oppsetting

Bruk tapetklister for kraftig papirtapet for eksempel Arabin, eller Lim og Handtrykk sitt pulver som røres ut i kaldt vann. Følg anvisning på pakken. Du må ha en malerull eller kost, tapetbørste, skarp tapetkniv, linjal, loddesnor og tommestokk. Overflødig lim tørkes forsiktig av med myk klut eller svamp som ikke farger. Overflødig lim vil gi blanke skjolder. Kontroller at all tapet er riktig design og legg etter rapport på mønster. Du kan selv velge om tapetet skal sitte kant i kant eller med overlapping. Tapetene er ikke kantskåret, dermed har du mulighet til å velge hvilken side overlapp skal sitte i forhold til lyset i rommet. Tapet av en slik type var tidligere nesten alltid satt opp med overlapp. Enkelte design kan ha border på siden som skal skjæres av og settes opp mot taklist (f.eks. Svinør). Start ved vindu eller dør. Lag en loddelinje som du følger når den første bredden settes opp. Lim påføres i passe tykkelse på baksiden av tapetet som legges sammen og skal trekke. Dette er viktig så limet ikke tørker til det skal opp på veggen. Pass på og ikke lag skarpe bretter da dette vil ødelegge tapetes trykk på framsiden. Nå skal den trekke minst 5 minutter og ikke lenger enn 10 minutter. Tapetet festes oppe først, stryk så forsiktig med tapetbørste fra midten og ut. Tilpass mønster før du stryker helt ned og ikke lager luftlommer. Fjern lim søl forsiktig med en gang. Skjæres oppe og nede før den er tørket. Bruk gjerne en stålsparkel som støtte når man skjærer med skarp kniv.

Vedlikehold

Tapetet kan vaskes forsiktig. Linoljeforsterket limfarge vil kunne ha litt overskudds farge til den herder etter en stund. Tapet med store kontrastfarger må vaskes forsiktig med mildt såpevann eller helst rent vann på en myk klut. Tapetet er god på lys inn i rommet. Fargegjengivelse er meget god fra alle vinkler.

Lykke til med din tapet fra Norsk Arv as