Hopp til innhold Hopp til bunntekst
OM TSH INTERIØR DESIGN

Om TSH

TSH Interiørdesign drives av interiørarkitekt MIAF Torill Sogn Haug og ble grunnlagt i 2003. Jeg eier, utvikler og produserer de kulturhistoriske tapetene Norsk Arv. Kolleksjonen er godkjent av Riksantikvaren og NIKU.

Jeg har et sterkt engasjement for å fornye samtidig som man bevarer, og har spesiell kompetanse i å se bygningens opprinnelige historie. Jeg har også svennebrev som møbelsnekker tatt på Biri møbler.

TSH Interiørdesign jobber med alle typer interiør og stiler og kan tilby dette: Farge- og materialvalg, Møblering og planløsning, Innvendig ombygging, Planløsning av kjøkken og baderom, Oppussing av hus, leilighet, gårdsbygninger, Salg av gardiner og møbelstoffer, Søm av tekstiler, formidle trekking av møbler, Interiørprosjekter for næringslivet, Utsmykninger for kontorer og arbeidsmiljøer Hjemmebesøk og rådgivning

OM Norsk arv

Norsk Arv

Torill er utdannet møbelsnekker og interiørarkitekt MIAF og har drevet som selvstendig næringsdrivende siden 2003. De siste årene har hun holdt hus i Storgata i Dokka sentrum, der hun driver firmaet TSH Interiør Design. Hun er interiørarkitekt og skreddersyr interiør.

– Jeg ble introdusert for tapetkolleksjonen Norsk Arv første gang i 1999 via Karin Solbrekken som er svært aktiv i Fortidsminneforeningen Oppland. Siden den gang har jeg hatt sansen for tapetene, og har benyttet meg av dem i innredningsprosjekter, både i private hjem og i offentlige rom. Jeg synes det er veldig viktig at kundene har muligheten til å velge et norsk alternativ til kulturhistoriske tapeter i sine hus og prosjekt. Torill overtok Norsk Arv etter Else Rønnevig

Norsk Arv sin tapetkolleksjon er laget i samarbeid med Riksantikvaren og Norsk Institutt for Kulturminneforskning ved vitenskapelig rådgiver Jon Brænne. Han har jeg med meg når nye funn av flotte tapetdesign dukker opp. Alle tapeter i denne kolleskjonen er funn fra hus i Norge.

Fra ca. 1850 og i vel 100 år var det en storstilt produksjon av tapeter her i landet, men tidende skiftet og etterhvert falt denne produksjonen bort. Vi ble henvist til å kjøpe historiske tapter fra utlandet.

Med den nye forståelsen for vår bygningsarv og kulturhistorie, er det blitt en økende etterspørsel etter tapeter som passer inn ved restaurering av norske hus. Den som vedlikeholder eller setter istand et eldre hus, har ikke bare behov for gode håndverkere hvis resultatet skal bli bra, det er like viktig at de rette produktene kan skaffes tilveie.

Tapetkolleksjonen NORSK ARV er laget for å kunne imøtekomme denne etterspørselen på best mulig måte. Dette er ikke historieløs romantikk, men mønstre som er nøyaktig kopiert. Også produksjonsmåten er den samme som tidligere. Mønstrene som er valgt ut, representerer tapeter som har vært brukt over hele landet.

Riksantikvarens restaureringsatelier har gjennom en årrekke avdekket og samlet inn tapetprøver. Disse gir nå grunnlaget for vår kunnskap om hvilke typer tapeter som ble brukt til enhver tid.

Riksantikvarens restaureringsatelier ble 1. september 1994 overført til det nyetablerte «Norsk institutt for kulturminneforskning – NIKU». Dette innebærer at det faglige arbeidet med gamle tapeter nå ivaretas av NIKU i nært samarbeide med Riksantikvaren. NIKU som forskningsinstitutt, vil derfor gi Riksantikvaren det faglig grunnlaget som er nødvendig for at tapetene i kolleksjonen NORSK ARV kan gis kvalitetsstempel som «godkjente kopier».

Jeg føler meg sikker på at den som er på jakt etter en tapet til sin lille stue eller til den store sal, vil kunne finne noe som passer inn i husets egen historie. Kanskje noen i sin moderne leilighet ønsker å ramme inn et arvet og kjært møblement. I denne kolleksjonen vil gode alternativer kunne finnes. Det er mitt håp at den enkelte ved å velge blant disse tapetene, kan bidra til å spre sin historeinteresse til sine gjester.

Øivind Lunde

Riksantikvar